iLahiyat Forummum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
EN SON PAYLAŞILAN KONULAR
Konu Yazan GöndermeTarihi
Perş. Ekim 11, 2012 2:53 pm
Çarş. Ağus. 03, 2011 5:22 am
Paz Tem. 31, 2011 5:04 am
C.tesi Tem. 30, 2011 11:57 pm
Çarş. Şub. 02, 2011 5:45 pm
Ptsi Nis. 13, 2009 10:40 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:34 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:21 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:11 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:03 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:59 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:30 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:27 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:25 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:23 am

 

 tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
erciyesedebiyat
Yeni Üye
Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 19
Nerden : kayseri
İş/Hobiler : öğrenci
Kayıt tarihi : 29/01/09

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Empty
MesajKonu: tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış   tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış EmptyC.tesi Ocak 31, 2009 11:37 am

Tanzimat’la gelen, halkın okuyuş oranında gelişen Türk gazeteciliği, Türk gazeteciliği, Türk Edebiyatı’nın yepyeni bir döneme girmesini sağlar. Makale, fıkra, haber, röportaj, sohbet, mülakat, anı, gezi, şiir, inceleme, eleştiri, deneme, hikaye ve roman türlerinin gelişmesinde gazeteciliğimizin etkisi büyük olur.
Gazete, her gün bir toplumdan, bir sorun üzerinde fikir ve görüşe sahip ikinci bir toplum çıkarabilecek kudrette bir çözümleme ve birleştirme organıdır. Gazete sahifeleri her gün yüz binlerce insanın beraber toplanıp, beraber düşündükleri, konuştukları bir toplantı meydanıdır. Demokratik toplumların hayatında en önemli rolü fikirler oynamaktadır. Fikir özgürlüğünün her yerde kişiler, çeşitli olanak ve araçlardan faydalanarak, fikirlerini savunmak isterler. İşte bu araçların en önemlisi ve en etkilisi gazetedir. Gazete dünyadaki bütün olup biten olayları günü gününe halka bildiren, haberleri kendi görüşü ile yorumlayan, ufkumuzu her türlü bilgiler vererek genişleten düşüncelerimizi aydınlığa götüren, halkı dar görüşten kurtaran basılmış kağıtlar topluluğudur.
Tanzimat gazeteciliği; halkın görüşüyle birlikte edebiyatı da değiştirir;
Çünkü günlük yaşamın gazeteyle ön plana geçmesi, edebiyatımızda da etkisini gösterir. Bu gazeteleri okuyanlar, Batı’dan yapılan roman çevirilerini izleyenler, yeni br dünya görüşüyle karşılaşırlar. Eski yaşamın, tüm olarak dine göre düzenlenen kurumlarla fikirleri, Tanzimat sonrası gazeteciliğiyle dinamikleşir.
Tanzimat’ta yayınlanan gazetelerin sayısı yetmişe yaklaşırken, dergiler yüzü geçer. Tanzimat Edebiyatı’nın oluşmasında, yeni Türk nesrinin doğmasında en büyük rolü oynayan, en önemli görevi yüklenen gazetelerle dergilerin belli başlıları:Takvim-i Vekâyi(1831),Tercümân-ı Ahvâl,Tasfîr-i Efkâr,Ceride-i Havâdis,(1840), resmi gazetelerle; Namık Kemal’in yayınladığı İbret(1871); Hadika(1872) Ali Suavi’nin yönettiği Muhbir(1866); Ahmet Midhat’ın çıkardığı Devir(1872); Sıraç(1873); Vakit(1875); Ebüzziya Tevfik’in Mecmua-i Ebüzziya(1879); Hazine-i Fünun(1882); Gayret(1886), Asar(1886), Maarif(1890), İkdam(1894) gazete ve dergiler Tanzimat Edebiyatı’nı oluşturan kaynakların başında sayılabilir.
Tanzimat şairleri ile yazarlarının hemen hepsi gazetecilik, dergicilikle ilgilidirler. «Umum tarafından anlaşılmakla» amaçları burdan gelmektedir. Edebiyat dergilerinin çıkışı gazetelerden sonra geldiği için, ilk edebiyatla ilgili yazılar gazetelerle yayımlanır. Bu yüzden; Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Midhat, Ahmet Vefik Paşa, Ebüzziya Tevfik, Şemsettin Sami, Recaizâde Mahmut Ekrem... gazetecilikle edebiyatı kaynaştırırlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
:adina:
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
:adina:


Mesaj Sayısı : 69
Nerden : diyar-ı mevlana
İş/Hobiler : öğrenci
Kayıt tarihi : 21/01/09

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Empty
MesajKonu: Geri: tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış   tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış EmptyPaz Şub. 01, 2009 10:24 pm

keyifle okudum, teşekkürler..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.musicdebu.com - www.lostfan.net
|ŞehLâ|
Admin
Admin
|ŞehLâ|


Mesaj Sayısı : 232
Nerden : Saturn :)
Kayıt tarihi : 20/01/09

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Empty
MesajKonu: Geri: tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış   tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış EmptyPaz Şub. 01, 2009 10:33 pm

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Gazetere7


İşte Tanzimat Dönemi gazetelerine ait bilgiler...

*TAKVİM-İ VEKAYİ:

Sultan 2.Mahmut'un gayretleri sonucunda 11 Kasım 1831'de yayınlanmaya başlamıştır.Bu gazete haftalık yayınlanmak üzere kurulmuştur. Ayrıca ilk Türk Gazetesi olma özelliği de bulunmaktadır.

İlk kurulan resmi gazete olması işin cabasıdır.Bir süre sonra gazeteye olan rağbet azalmıştır.Çünkü eskiden ilgi çeken haberlerin yerini sıkıcı resmi yazılar almıştır.Bu yüzden 2.Mahmut döneminde en güzel günlerini yaşamıştır.

Bu gazete hakkındaki diğer bilgi ise; Osmanlı gibi bir çok ulusu içinde barındıran bir ülkede, o ulusları da dikkate alıp farklı dillerde nüshalar basmasıdır.Arapça, Farsça, Rumca, Ermenice ve Fransızca nüshalarının da yayınlandığı çeşitli kaynaklarda ifade edilmektedir.

1860 yılından sonra resmi gazete statüsünde devam etmiştir...

*CERİDE-İ HAVADİS:

Basın tarihimizin ikini göz bebeği Ceride-i Havadis'tir.Ceride-i Havadis İngiliz tüccarlar ve muhabir William Churchill tarafından 1840'ta yayına başlamıştır..Gazetenin dizaynı, muhtevası Takvim-i Vekayi'den farklı değildir.

Gazete 1854 Kırım Savaşı hakkında yaptığı haberler ile adından söz ettirir hale gelmiştir.Rağbet artmıştır.Çünkü Türklerin dışa açılan penceresi halini almıştır.Yayın niteliği olarak yarı resmidir.

Gazete sahibi Churchill, mali sıkıntılar yüzünden ölüm ilanı yaynlamaya başlamıştır.Bu iş halk tarafından ilgiyle karşılanmıştır....

*TERCÜMAN-I AHVAL:

Diğer gazetelerden ayran özelliklerinin başında özel olması gelmektedir.Çünkü Tercüman-ı Ahval, özel teşebüsler ile kurulan ilk Türk gazetesidir.Gazete yayına 1860 yılında girmiştir ve girişiyle Churchill'in endişelnmesine sebebiyyet vermiştir.

Gazeteyi Agâh Efendiyle Şinasi birlikte çıkarmışlardır. Agâh Efendi dünyayı gezmiş ve tanımış, cesur, bilgili, bir aydındı.

Şinasi ise Avrupa'ya giderek Fransız kültürünü, edebiyatını ve şiirini Türk aydınına tanıtan, Batılı şiirlerin tercümesini yapan ve gazeteciliği "İş bu gazete, ahval-i dahiliye ve hariciyeden müntehap bazı havadisi ve maarif-i mütenevvia ile şair mevadd-ı nafiaya dair mebahisi neşir ve beyana vasıta olacaktır." diyerek cemiyetin tekamülüne vesile olarak gören Batıcı bir aydındır.

Kendi gazetesinin etkileneceğini düşünen Churchill, Trcüman-ı Ahval'in karşısına Ruznâme-i Ceride-i Havâdis-i adlı gazeteyi kurarak rekabet etmiştir.

Tercüman-ı Ahval'de sanayiye, bankacılığa, ticarete, postacılığa dair çeşitli yazılar çıkmaktaydı. Yabancı basından yapılan çevirilere de gazete de sık sık rastlanmaktadır.

"Gazetede görülen haberler arasında, hatt-ı hümayunlar, resmi tebliğler, nizamnâmeler, vilayetlerden oraların ahvaline dair gazeteye gönderilen mektuplar, meteoroloji raporları yer almaktadır."

Başta Agâh Efendi, Şinasi, Ahmet Vefik Paşa, Sarı Tevfik Bey, Mehmet Şerif Bey, Hasan Suphi Efendi gazetenin başlıca yazarlarıdır.

Tercüman-ı Ahval ve Ruznâme-i Ceride-i Havadis arasında çıkan bir tartışma sonucu Tercüman-ı Ahval, 26 Aralık 1860 tarihli sayısında Ceride-i Havadis sahibinin İngiliz olduğunu ve gazetenin gelirinden başka hükümetten de nakdî yardım aldığını açıklamıştır.

*TASVİR-İ EFKAR:

Bu gazete İbrahim Şinasi tarafından 1862 yılında çıkarılmıştır.Amacı özgürlük fikrini yaymaktır.Avrupa basınını örnek almıştır...

*AYİNE-İ VATAN:

Bu gazete, 1866 yılında Eğribozlu Mehmet Arif Bey tarafından çıkarılmıştır.İlk resimli gazete olma özelliği vardır.Milli düşünceyi halka benimsetmek amacıyla çıkarılmıştır...

*MUHBİR GAZETESİ:

Ali Suavi tarafından 1867 yılında yayına sunulmuştur.Amacı hükümeti eleştirmektir.İnkılap fikirlerini yayan ilk gazetedir....

*TERRAKİ GAZETESİ:

Ali Reşit ve Filip Efendiler tarafından 1868 yılında çıkarılmıştır.Kadınlara mahsus çıkarılmıştır...

*İBRET:

1871 yılında İskender Efendi tarafından çıkarılmıştır...

*VE BASIN TARİHİMİZDE GERÇEKLEŞEN İLK KAPATMA:

Tabiki Tercüman-ı Ahval gazetesi bu ilkten de nasibini almıştır.Yaptığı yazılarda hükümeti eleştirmesi ve diğer gazete ile tartışması yüzünden Bâb-ı Âli tarafından kapatılmıştır.

Gazete, Ziya Paşa'nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden Mayıs 1861'de iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 792 sayı yayımlanan Tercüman-ı Ahval 11 Mart 1866'da yayınına son verildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ilahiyat.forummum.com
erciyesedebiyat
Yeni Üye
Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 19
Nerden : kayseri
İş/Hobiler : öğrenci
Kayıt tarihi : 29/01/09

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Empty
MesajKonu: Geri: tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış   tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış EmptyPtsi Şub. 02, 2009 11:42 am

bunları hoca bize finalde sordu yapamadım dediki ilk gazeteler
tabi ben başladım sallamaya
ama
geçtim:))) Very Happy Shocked Laughing bounce
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Doremi
Yeni Üye
Yeni Üye
Doremi


Mesaj Sayısı : 37
Kayıt tarihi : 26/01/09

tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış Empty
MesajKonu: Geri: tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış   tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış EmptyPtsi Şub. 02, 2009 3:33 pm

alkış ben 40 yıl düşünsem TAKVİM-İ VEKAYİ diye bir gazete ismi sallayamazdım king
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
tanzimat devri türk gazeteciliğine genel bakış
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Genel Forum Kuralları
» Türk Çeçen Şehidi Ebu Cendel
» eski türk edebiyatı -bir gazelin hikayesi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
iLahiyat Forummum :: İLAHİYAT FORUMMUM - KÜLTÜR & SANAT & TARİH :: |Türk Dili ve Edebiyatı|-
Buraya geçin:  
EN SON PAYLAŞILAN KONULAR
Konu Yazan GöndermeTarihi
Perş. Ekim 11, 2012 2:53 pm
Çarş. Ağus. 03, 2011 5:22 am
Paz Tem. 31, 2011 5:04 am
C.tesi Tem. 30, 2011 11:57 pm
Çarş. Şub. 02, 2011 5:45 pm
Ptsi Nis. 13, 2009 10:40 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:34 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:21 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:11 am
Ptsi Nis. 13, 2009 10:03 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:59 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:30 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:27 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:25 am
Ptsi Nis. 13, 2009 9:23 am
nursungurnur@hotmail.com
Powered by phpBB © phpBB Group
Copyright © 2007 By Admin Tomurcuk & Administrator
©PhPBB
Yeni bir forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar